Boekjes

Beknopt overzicht van lucifersboekjes in Nederland

 

De oudste bekende in Nederland uitgegeven lucifersboekjes stammen uit de jaren '20 van de vorige eeuw. Het betreft import boekjes uit bijvoorbeeld Duitsland (zie LUPOWA), Zweden (zie Peek en Cloppenburg) en de U.S.A. 

In 1931 begon Tob Groen, inporteur van Amerikaanse lucifersboekjes, zijn eigen fabriek voor boekjes met kartonnen lucifers, de N.V. Amsterdamsche Lucifersfabrieken, kortweg Amlufa.

in 1934 startte in Diemen de Atria Treklucifersfabriek, vanf 1938 ging men daar ook 'normale' lucifersboekjes met kartonnen lucifers produceren met vooral de horeca en de sigarenmagazijnen als klant.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de machines verplaats naar Eindhoven en ging men verder onder de naam Atria Lucifers Eindhoven. De smalle en brede boekjes met kartonnen lucifers (inmiddels was ook Amlufa overgenomen) zijn tot eind jaren '50 geproduceerd.

Begin jaren '60 schakelde men met nieuwe machines over op een iets breder formaat lucifersboekje met platte, houten lucifers. Deze heeft men tot begin jaren '80 geproduceerd. Eerst onder de naam Atria lucifers Eindhoven en vanaf circa 1970 als Atria lucifers Amsterdam waar het verkoopkantoor was gevestigd. Tot begin jaren '80 heeft Atria duizenden boekjes uitgegeven met reclame voor een keur aan producten en bedrijven. Lucifersboekjes waren in de jaren '70 namelijk het nummer één reclame-artikel! Alleen van het type vierkleurenboekjes bijvoorbeeld zijn er al bijna 3000 verschillende setjes bekend.... 

Begin jaren '70 kwam Drukkerij Kolff uit Haarlem met boekjes met kartonnen lucifers op de markt, geïmporteerd uit Zwitserland. Eind jaren '70 ging de luciferstak van Kolff over in Olpha Match Heemstede. Olpha Match heeft vooral in de jaren '80 nog een behoorlijke hoeveelheid boekjes uitgegeven maar heeft zich daarna vooral gericht op luxe doosjes.

Van Amlufa en Atria Diemen zijn in het inloggedeelte documentaties met vooral de geschiedenis van deze bedrijven te vinden. Daarnaast staan er enkele andere documentaties van o.a. kaderboekjes van Atria Eindhoven en vierkleurenboekjes van Kolff.    


LUPOWA 1922-1927

import USA jaren 30

Peek en Cloppenburg jaren 20-30

AMLUFA 1931-1953

AMLUFA diverse kaders

AMLUFA broches

AMLUFA series

AMLUFA 1931-1953

AMLUFA Goliath formaat

AMLUFA Goliath gormaat

ATRIA Treklucifers Diemen 1932-1942

ATRIA Diemen 1938-1942

ATRIA Eindhoven smal 1945-1960

ATRIA Eindhoven smal 1945-1960

ATRIA Eindhoven smal ROXY

ATRIA Eindhoven smal horeca

ATRIA Eindhoven breed DAF

ATRIA Eindhoven breed Ranja

ATRIA Eindhoven breed Schiphol

ATRIA Eindhoven breed Van der Valk

ATRIA ruitjesrand boekjes jaren 60

ATRIA vierkleurenboekjes donker jaren 70

ATRIA vierkleurenboekjes licht jaren 70-80

ATRIA diverse kaders

ATRIA filmsterren en artiesten

ATRIA horeca

ATRIA KLM

ATRIA dranken

ATRIA muziek

ATRIA politiek

ATRIA rookartikelen

ATRIA spoorwegen

ATRIA serie Buisman

ATRIA serie Demka

ATRIA doorlopende serie

ATRIA serie Efteling

ATRIA serie van Gend en Loos

ATRIA serie Panorama

ATRIA serie Sparta

ATRIA serie Tokion

ATRIA serie Werkspoor

ATRIA souvenir verpakkingen

ATRIA geschenk verpakkingen

KOLFF lucifers jaren 70

KOLFF vierkleurenboekjes

KOLFF SRV serie 1974

KOLFF lucifers serie

Olpha Match jaren 80

Olpha Match bijzondere vormen

<< vorige pagina